Горещи статии

Красота

Ревюта

Свят

петък, 18 август 2017 г.

Ананас: ползи за здравето, рецепти, здравни рискове

Христофор Колумб донесе ананаси обратно в Европа след експедиция в Южна Америка. Ананасите стават известни като екстравагантни и екзотични плодове, които се сервират само на най-богатите банкети.

Днес ананасът обикновено се среща във всеки хранителен магазин и много домове по целия свят.

В Централна и Южна Америка ананасът не само се оценява заради сладкия му вкус, той се използва от векове за лечение на проблеми с храносмилането и възпаление.

Бързи факти за ананасите
Ето някои ключови въпроси за ананасите. По-подробна информация и помощна информация е в главната статия.
  • Ананасите могат да помогнат в редица състояния, включително астма и диабет
  • Една чаша ананас съдържа 82 калории и 131% от дневните нужди от витамин С.
  • Ананас може да се добави към кебап, глазури и цяла гама от салати
  • Ананасите трябва да се вземат, когато узреят, тъй като те не продължават да узряват, след като са извадени от растението.
  • Възможни ползи за здравето от ананасa


  • Консумацията на плодове и зеленчуци от всякакъв вид отдавна се свързва с намален риск от много здравословни условия, свързани с начина на живот.
    Много проучвания предполагат, че увеличаването на консумацията на растителни храни като ананаси намалява риска от затлъстяване, обща смъртност, диабет и сърдечни заболявания .
    Той също така насърчава здравословен тен и коса, повишена енергия и общо по-ниско тегло.
    Ананасовите възможни ползи за здравето включват:

    Свързана с възрастта дегенерация на макулата

    По-високият прием на всички плодове (3 или повече порции на ден) също е показал, че  намалява риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация .

    Предотвратяване на астма

    Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хора, които консумират голямо количество определени хранителни вещества. Едно от тези хранителни вещества е бета-каротинът, намиращ се в растителни храни като ананас, манго, папая, кайсии, броколи, пъпеш, тиква и моркови.
  • Кръвно налягане

    Увеличаването на прием на калий чрез консумирането на високи калий плодове и зеленчуци може да помогне с понижаване на кръвното налягане. Според Националното проучване за изследване на здравето и храненето, по-малко от 2 процента от американските възрастни отговарят на дневната препоръка от 4 700 милиграма.
    Също така имайте предвид, че високият прием на калий се свързва с 20% понижен риск от смърт от всички причини.
  • Рак

    Като отличен източник на силния антиоксидант - витамин С, ананасите могат да помогнат за борба с образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак.
    Диетите, богати на бета-каротин, също могат да играят защитна роля срещу рака на простатата , според проучване, проведено от Харвардското училище по обществено здравеопазване на Департамента по хранене; Също е показано, че има обратна връзка с развитието на рак на дебелото черво при японска популация .
    Високите количества фибри от всички плодове и зеленчуци са свързани с понижен риск от колоректален рак. Според Американското онкологично дружество :
    "Тук са проучвания, които предполагат, че бромелаинът [намерен в ананас] и други подобни ензими могат да се използват със стандартно лечение за рак, за да се намалят някои странични ефекти (като възпаление на устата и гърлото поради лъчетерапия)".
  • Диабет

    Проучванията показват, че хората с диабет тип 1, които консумират диети с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на глюкозата в кръвта, а индивидите с диабет тип 2 може да са подобрили кръвната захар, липидите и нивата на инсулина. Един среден ананас осигурява около 13 грама фибри.
    Диетичните насоки за американците препоръчват 21-25 грама на ден за жените и 30-38 грама на ден за мъжете.
  • Храносмилане

    Ананасите, поради съдържанието на фибри и вода, помагат да се предотврати запек и да се стимулира редовността и здравословния храносмилателен тракт.

    плодовитост

    Богатите на антиоксиданти диети са показали, че подобряват плодовитостта . Тъй като свободните радикали могат да повредят репродуктивната система, за онези, които се опитват да забременеят, се препоръчват храни с висока антиоксидантна активност като ананаси. Антиоксидантите в ананаса, като витамин С и бета-каротин, както и витамините и минералите мед , цинк и фолат имат свойства, които засягат както мъжката, така и женската фертилност.
  • Лечение и възпаление

    Някои изследвания показват, че бромелаин, ензим, открит в ананаси, може да намали отока, кръвонасядането, лечебното време и болката, свързана с нараняване и хирургическа намеса. Бромелаин понастоящем се използва за лечение и намаляване на възпалението от тендинит, навяхвания, щамове и други леки наранявания на мускулите, както и отоци, свързани с операции на ушите, носа и гърлото или с травми.

    Здравето на сърцето

    Съдържанието на фибри, калий и витамин С в ананаса поддържа здравето на сърцето.
    В едно проучване тези, които консумират 4,069 милиграма калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1,000 милиграма на ден).
    Високите прием на калий се свързват и с намален риск от инсулт, защита срещу загуба на мускулна маса, запазване на костната минерална плътност и намаляване на образуването на камъни в бъбреците.
  • кожа

    Антиоксидантният витамин С, когато се яде в естествената му форма (като в ананас) или се прилага локално, може да помогне за борба с увреждането на кожата, причинено от слънцето и замърсяването, да намали бръчките и да подобри цялостната структура на кожата. Витамин С също играе жизненоважна роля при образуването на колаген, поддържащата система на кожата.
  • Хранителна разбивка на ананаси

    Една чаша пресни парчета ананас съдържа приблизително:
    • 82 калории
    • 0 грама мазнини
    • 0 грама холестерол
    • 2 милиграма натрий
    • 22 грама от общия въглехидрат (включително 16 грама захар и 2,3 грама влакно)
    • 1 грам протеин
    Като процент от дневните Ви изисквания, 1 чаша пресни парчета ананас осигурява:
    • 131 процента от витамин С
    • 2 процента витамин А
    • 2 процента калций
    • 2 процента желязо
    Ананасът също е източник на важни витамини и минерали, включително:
    • тиамин
    • Рибофлавин
    • Витамин В-6
    • Фолиева киселина
    • Пантотенова киселина
    • магнезий
    • манган
    • калий
    • Бета-каротин (и други антиоксиданти)
    Пресният ананас е единственият известен източник на ензим, наречен бромелаин, който може да облекчи ставните болки и артритите , да намали възпалението, да потисне растежа на тумора и да съкрати времето за възстановяване след операцията.
  • Как да включите ананаси в диетата си


  • Изберете ананас с твърдо, закръглено тяло без натъртвания или меки петна и зелени листа в короната.
    Зелената външна обвивка не означава, че ананасът не е узрял и, противно на общоприетото схващане, нито лекотата, при която листата издърпват от короната, не е така.
    Ананасите трябва да се вземат при най-високата им зрялост, тъй като, за разлика от другите плодове, те няма да продължат да узряват, след като бъдат взети.
    Целият ананас трябва да се съхранява при стайна температура, а ананасът да се съхранява в хладилника.
    Ако консумират консервирани или опаковани ананас, не забравяйте да вземете сортовете консервирани само в сок от ананас, а не силен сироп.
    • Добавете ананас към любимите си кебапчета. Опитайте скариди, пиле или пържоли с червен лук, ананас и чери домати.
    • Направете плодова салата с ягоди, ананас, мандаринови портокали и грозде. Нагоре с неподсладен настърган кокос за пресен обрат.
    • Добавете няколко ананасови филийки към вашата салата на обяд или вечеря. Подредете ананаса с орехи или пекани, натрошено сирене и лека балсамова или цитрусова винегрет.
    • Направете свой собствен сок. Нищо не вкусва по-добре от сухия плодов сок на сутринта. Когато направите своя собствена, можете да сте сигурни, че няма добавени консерванти или подсладители.
    • Направете прясна салса с ананас, манго , jalapeño, червени чушки и пипера от чиптол и използвайте като топка за любимите си рибни такони.

    Потенциални здравни рискове при консумацията на ананаси


  • Бета-блокерите , вид лекарства, които най-често се предписват за сърдечни заболявания, могат да доведат до повишаване на нивата на калий в кръвта. Високите калиеви храни трябва да се консумират умерено, когато приемат бета-блокери.
    Консумирането на твърде много калий може да бъде вредно за тези, чиито бъбреци не са напълно функционални. Ако бъбреците ви не могат да отстранят излишния калий от кръвта, това може да е фатално.
    Тези с гастроезофагеална рефлуксна болест ( ГЕРБ ) могат да получат увеличение на симптомите, като киселини и регургитация, когато консумират силно кисели храни. Въпреки това, индивидуалните реакции се различават.
    Това е цялостната диета или цялостният начин на хранене, който е най-важен за профилактика на заболяванията и постигане на добро здраве. По-добре е да ядете разнообразна диета, отколкото да се съсредоточите върху отделни храни.



Публикуване на коментар

 
Copyright © 2017 Топ 10
Distributed By 10-deset. Powered byBlogger